Što je inbound prodaja? I što marketing ima s tim?

[elementor-template id=”1058″]

Analissa inbound prodaja
Analissa inbound prodaja

PODIJELI NAŠ BLOG

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Sastavni dio inbound medologije je sinergija inbound marketinga, inbound prodaje i ostalih dijelova tvrtke. Da bi danas u vrijeme silnih transformacija i promjena na tržištu postigli očekivani uspjeh moramo imati kompletnu sliku kako cijeli sustav funkcionira. U protivnom nećemo postići rezultate koji se očekuju od nas.

“Don’t watch the clock; do what it does. Keep going.” – Sam Levenson

Analissa inbound prodaja

Znamo da je danas sve udaljeno samo jedan klik od znatiželjnog kupca i u koliko inbound marketing i prodaja te ostali dijelovi tvrtke ne dijele to mišljenje i istu filozofiju gotovo sigurno neće postići uspjeh na tržištu.

Kako je razvoj digitalne tehnologije dalo moć kupcu da promijeni način kupnje tako su s druge strane tvrtke dobile mogućnost da se prilagode tim promjenama.

Prošlo je vrijeme kada je prodajno osoblje bilo koncentrirano samo na proizvod, kada nisu vodili brigu o kupcu i kada su za svakog kupca imali spremnu istu prezentaciju ili priču o proizvodu.

Naravno da će se dobar proizvod uvijek prodavati ali više nije dovoljno imati samo dobar proizvod. Dobar proizvod čini i dobar način prodaje i utisak koji ćemo ostaviti na kupca.

Što je inbound prodaja?

Inbound prodaja je moderan, koristan način prodaje koji se ne odnosi samo na on line prodaju. Njega karakterizira osoban pristup klijentu u kojem je prodajno osoblje fokusirano na klijenta a ne na prodajni ciklus. Kupac je u centru interesa sa svojim problemima, izazovima, nedoumicama i ciljevima. Zadatak prodajnog osoblja je da se ponaša kao konzultant koji podržava i prilagođava svoj prodajni ciklus kupovnom ciklusu kupca i njegovom načinu kupovanja.

Analissa

Trebamo biti svjesni da danas prodaja počinje puno prije nego kupac stupi u kontakt s prodajnim osobljem. Onog trenutka kada kupac stupi u kontakt s prodavačem on je već preko interneta napravio istraživanje o Vašoj tvrtki. Preko društvenih medija raspitao se o Vašem proizvodu ili usluzi, komentirao s Vašim prijašnjim kupcem i  saznao informacije koje ga zanimaju. Nakon toga je počeo tražiti odgovore na nedoumice koje njega muče.

Ovaj proces skupljanja informacija od strane kupca se događa bez obzira hoće li će kupac obaviti on line kupnju ili fizički otići na mjesto kupnje.

Istraživanje Hubspota kaže da je kupac već 60 % donio odluku koji proizvod želi kupiti prije nego stupi u kontakt s prodavačem.

Marketing & prodaja

Iz ovog je vidljivo da više nego ikada marketing i prodaja trebaju usko surađivati jer u koliko ne dođe do takve suradnje Vaš prodaja će kroz određeno vrijeme strmoglavo početi padati. Čekati da se kupac prvi javi kako bi stupio u kontakt s Vama nije dobar plan.

Analissa inbound prodaja

Prodajno osoblje na osnovu dobivenih informacija treba biti informirano o cilju i problemu koje muče njihovog kupca. Stupiti u kontakt s kupcem u pravo vrijeme i ponašati se kao konzultant koji će svojim savjetima pomoći kupcu da ostvari svoj cilj ili da riješiti nedoumice koje ga muče.

Snaga inbound prodajne strategije je u tome da se ona može implementirati u bilo kojoj tvrtki i od strane svakog prodavača bez obzira kakav proizvod ili uslugu prodaje. Razlog tome je što inbound prodajna strategija pruža osobno iskustvo kupnje u skladu s vlastitim potrebama kupca.

PODIJELI NAŠ BLOG

Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp
Share on facebook

Želiš li još puno toga naučiti o INBOUND MARKEITNGU ?

Ako želite biti u toku s novostima na području inbound marketinga, inbound prodaje i digitalnog poslovanja upiši svoje podatke i primaj naš newsletter ! 

NAŠI BLOGOVI

PRIMAJ NAŠE BLOGOVE

[elementor-template id=”1900″]